Banner

Samenleving van de toekomst

Samenleving van de toekomst
donderdag 10 april 2014

In de inspirerende omgeving van het Utrecht Science Park gaf trendwatcher Marcel Bullinga van Futurecheck en Trendinstituut Bouw in gesprek met Alex Sievers van 2openeyes tijdens de bijeenkomst van 10 april de toehoorders in een duizelingwekkende vaart een kijkje in de toekomst. Van de vleesloze kreeft als symbool van de toekomst tot het printen van huizen en de robotisering van de samenleving: onze samenleving gaat er totaal anders uitzien. Veel toehoorders bleken innovatieve ondernemers met een sterk toekomstgericht perspectief. Grote afwezigen: de oude instituties die waarschijnlijk het meest zullen gaan merken van de veranderingen.  

Enkele ontwikkelingen op een rijtje en wat ze voor ons gaan betekenen:

Schijnbaar onverenigbare zaken worden steeds meer verenigd

Bijvoorbeeld 'de vegetarische kreeft'. Door uitputting van natuurlijke hulpbronnen gaan we noodgedwongen steeds meer toe naar een vleesloze maatschappij: voedingsmiddelen die eruit zien als vlees, smaken als vlees, maar het toch niet zijn. Ook bijvoorbeeld privacy en veiligheid, waar altijd een behoorlijk spanningsveld tussen zat, worden toch verenigd.

Transitie van een bezittingen-gebaseerde naar een gebruik-gebaseerde maatschappij'

Het 'grondstoffenkalf' gaat verdrinken en dat betekent dat we in de toekomst niet alles 'nieuw' meer kunnen maken en aanschaffen. Recycling van producten wordt de maat. Neem bijvoorbeeld de 'think chair', ontwikkeld in dialoog tussen ontwerpers en milieuactivisten, helemaal in lijn met het cradle-to-cradle gedachtengoed. Langzamerhand stappen we ook af van 'bezit': we kopen niet meer het 'bezit' van iets, maar het 'gebruik' er van. Als iets af is, gaat het weer terug in de recycling. 

Van lijfelijke aanwezigheid naar projectie

De meeste toehoorders hebben een flink eind gereisd om naar het Utrecht Science Park te komen. 'Maar in de toekomst reizen we helemaal niet meer zo'n eind. Dan zit er gewoon een rijtje hologrammen te luisteren!', aldus Marcel terwijl hij op een van de deelnemers afloopt: 'Ben jij wel echt?'

'Robotisering' van de samenleving

Er zijn veel mensen met een enorme weerstand tegen technologie, maar technologie gaat ons leven toch echt drastisch veranderen. In de medische wereld nemen de ontwikkelingen bijvoorbeeld op dit moment een enorme vlucht. Een enorme 'wave' van doe-het-zelf technologie komt op. Kunstheupen met het vermogen om zelf aan te geven wat er kapot is en hoe ze gerepareerd moeten worden. Een robot die in Japan is ontwikkeld en de zwaardere taken van de verpleegkundige vervangt. Patiënten kunnen 'm zelf bedienen. En hoewel robots tot nog toe erg duur waren, voorspelt Marcel dat de prijs fors omlaag gaat. 'Dat gaat met heel veel dingen gebeuren: de prijs gaat naar beneden en de kwaliteit omhoog'.

47% van de beroepen gaat verdwijnen

Robots maken ons veel minder afhankelijk van de gecreëerde instituten die zichzelf in stand houden en altijd uitgaan van schaarste. Moeten we ons dan zorgen gaan maken, nu robots het werk gaan overnemen? Volgens een recent rapport van de Oxford Universiteit wel. De technologisering en robotisering van de samenleving zal tot gevolg hebben dat 47% van de huidige banen zal verdwijnen. Dat zijn vooral de uitvoerende beroepen. Bestaande beroepen gaan veranderen onder invloed van de toenemende digitalisering: 'In het onderwijs gaat bijvoorbeeld steeds meer gebruik gemaakt worden van gaming. De creatieve beroepen gaan juist een vlucht nemen. Misschien ook wel de ambachten, als een soort hang naar het verleden'. 

Trustorganizers en de opkomst van de 'doe-het-zelf samenleving'

Bestaande organisaties die collectieve zaken zoals pensioenen, verzekeringen en energie verzorgen, laten steeds meer steken vallen. Het vertrouwen in zulke grote instellingen keldert enorm. In reactie daarop gaan mensen steeds meer zelforganiseren en de menselijke maat weer leidend maken. Het nieuwe vertrouwen ontwikkelt zich in de communities die mensen zelf kiezen of opzetten. Een mooi voorbeeld is het idee van het broodfonds: zelfstandig ondernemers omzeilen de hoge premies van verzekeraars door samen een fonds op te zetten. Een ander voorbeeld van zelforganiseren is zelf energie maken. Zo zetten we langzamerhand de grote instituties buiten spel.

Co-creatie

In dat proces van zelforganisatie zoeken we ook steeds meer de samenwerking met andere partijen en ontwikkelen we samen creatieve oplossingen. 'Alle partijen in het leernetwerk bekijken samen hoe ze dingen voor elkaar kunnen krijgen'.

Huizen printen

We printen in de toekomst alles, van nieuwe botstructuren tot huizen. Printen wordt een 'open source' technologie waarvoor minimale vaardigheden nodig zijn. Ook weer een mooi voorbeeld van zelforganiseren, dus. Printen kan met lokale grondstoffen waardoor het veel makkelijker wordt om duurzaam te produceren. En het gaat een stuk sneller, bijvoorbeeld het bouwen van een huis. Doordat toekomstige generaties steeds ouder worden, komen er meer eenpersoons huishoudens bij. Daar zullen de komende jaren in een vlot tempo nieuwe huizen voor gebouwd worden. De huidige afval locaties worden de nieuwe A-locaties. De prijzen van veel producten zullen door deze ontwikkelingen ook sterk gaan dalen. 'Bijvoorbeeld de prijs van huizen, dat zal nog een enorme crash gaan veroorzaken! De zeepbel wordt eindelijk doorgeprikt'.

Spontaan kwam het idee op voor een Trend & Toekomstcongres voor Futureproof Steden, waarin voorlopers uit bouw, zorg en technologie deals maken om de 3 genoemde overkoepelende trends (we printen alles, we delen alles, we doen het samen zelf) aan elkaar te koppelen. Drie maanlandingen zogezegd. Nog meer durfallen?

comments powered by Disqus