Banner

Wat leiders drijft: een klinische benadering van gedragsverandering in organisaties

Wat leiders drijft: een klinische benadering van gedragsverandering in organisaties

In deze prachtige psycho-analytische benadering van leiderschap beschrijft Manfred Kets de Vries de symptomen van een aantal disposities die mensen in meer of mindere mate kunnen hebben. Elk van deze disposities heeft z'n eigen effecten op de organisatie. Wat betekent dit voor iemands geschikheid en effectiviteit als leider en wat kenmerkt zulke leiders dan?

  • De dramatische persoonlijkheid is overijverig en neemt vaak onverantwoorde risico's om zijn concurrent te overtreffen.
  • de achterdochtige persoonlijkheid is defensief en heeft faalangst. Hij/zij is vaak overdreven bezig met het analyseren van situaties. 
  • de depressieve persoonlijkheid heeft zoveel angst voor het veranderende economische klimaat dat hij/zij terugvalt op verouderde strategieën.
  • de afstandelijke persoonlijkheid bestuurt de organisatie vanuit een ivoren toren. Hij/zij heeft nauwelijks binding met het bedrijf, de mensen in het bedrijf of het product.
  • de dwingende persoonlijkheid wil alles controleren en beheersen. Bureaucratie viert hoogtij in organisaties waar deze leider de scepter zwaait.

In deel twee beschrijft Kets de Vries hoe de manier van denken en daarmee het effect van de leider op de organisatie kan worden veranderd.